Pröva Minikivi och grön svartvinbär

Minikiwin har ett antal år på nacken. Den är lite ostyrig och vill gärna ”rymma” upp på taket eller in i uterummet. Vi klipper den vår och sommar när det behövs. När den börjar mogna går det fort. Från mitten på augusti känner jag på bären för att hinna ta dem innan de ramlar ner. Mognar riktigt brukar de göra den helg vi råkar vara borta. Kiwin använder jag till marmelad tillsammans med morötter.

Den röda vinbärsbuske som syns på bilden har sin härkomst från något år efter första världskriget. Min mormor hade en häck av vinbärsbuskar runt tomten. Där tog jag en kvist, mitten av 60-talet. Den är ordentligt sur, så trasten vill inte ha den. Den får finnas i min trädgård som minne av mormor. Bra till gelé.

Grön svartvinbär köpte jag för 2 år sedan. Den smakar som vanligt, kanske lite sötare. Kul att ha . Man måste klämma på bären för att känna om de är mogna.        Bie.